Ürglooduse objektide andmete kuvamine

Ürglooduse objekt: Ilmamäe allikas ja tammetsõõrVäljad: peida ,kuva
Kaitsealune alaHaanja looduspark (KLO1000469)
NimiIlmamäe allikas ja tammetsõõr
AsukohakirjeldusVõrumaa, Lasva vald. Antsumäe ja Kütioru vahel, Antsumäelt 0,9 km lääne pool Ilmamäe ammendatud vana liivakarjääri juures.
KaitseEi ole looduskaitse all. Arheoloogiamälestis II aastatuhandest. Kaitse säilitada.
Kirjandus
IseloomustusTohkri külas on arheoloogiamälestis - ohverdamispaik nn. Tammetsõõr ja ohvriallikas Ilmamäe allikas.
Tammetsõõr e. Tammelump on ohverdamispaik II aastatuhandest. Tegemist on 20 m läbimõõduga tammede ringiga, mille keskel asuvad ohvrikivid. Tammetsõõris on nn. lääne- ja idavärav - tammede reas olevad suuremad vahed. Meie sugulasrahvalt udmurtidelt on teada ohverdamiskomme: idaväravast toodi ohvriloom tammeringi, kus ta tapeti, liha keedeti öö läbi ning hommikul jagati läbi läänevärava leent. Kas see ka Eestis nii toimus on teadmata, kuid "väravad" Tammetsõõris on olemas.
Tammetsõõrist 200 m kagu pool asub Ilmamäe allikas. "Ilmamäe" nimi tuleneb mäe lähedal asuvast allikast, mille vee järgi ilma ennustati - vihma eel läheb vesi tumedaks. Allikas asub väikses nõos, kuhu ta moodustab 10x30 m suuruse tiigi, mille sügavus on 1-1,5 m. Allikas on rohtunud ning vajaks puhastamist.
Kolhoosi-ajal üritati allikat puhastada, kuid traktor vajus sisse. Seejärel kaevati allanõlva uus tiik, millest veel allapoole jääb metssigade tekitatud "allikas". Kuna Ilmamäe allikal nähtav väljavool puudub, toidab ta tiiki ilmselt maasisese põhjavee vooluga, mis võimaldas ka metssigade tuhnimiskohale veeloigu tekkimist. Maasisene põhjavee vool jätkub allanõlva, talude juurde on kaevatud põhjavee-toitelised tiigid.
Ilmamäe kõrgus oli 173,1 m, kuid see on keskelt ära kaevandatud (Ilmamäe liivakarjäär). Esineb punakas peeneteraline, kohati aleuriitne liiv, leidub ka munakaid ja rahne. Kaevandati 1980. aastate alguses. Praeguseks on lepad peale kasvanud.
KoostanudH. Kink
E. Andresmaa
SeisundTammetsõõril väga hea, ka Ilmamäe allikal hea, vajab puhastamist.
TähtsusTuristlik, kultuurilooline, geoloogiline. Ainus koht, kus on säilinud nii ohverdamispaik kui allikas, tavaliselt on sellest ainult kirjalikke teateid.
UuritusE. Andresmaa, M. Kõiv, 1998. - ülevaatus.
Andmed pärinevad kohalike elanike seletustest.
LoodusobjektAllikas
Asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses:Ava objekti asukoht Keskkonnaportaali kaardirakenduses
keskkonnaportaal.ee/...
Asukoht: peida ,kuva
Ürglooduse objekti kohanimiVõru maakond, Võru vald, Tohkri küla